Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin

B013JT93N8
Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin
  • schoenen
  • leer
  • geïmporteerd
  • leren zool
  • hiel is ongeveer 1,75
  • ademend leer
Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin Stacy Adams Heren Santee Laars Bruin
Peter Kaiser Dames Pumps Helia Blauw

Group Chief Economist BNP Paribas

Accueil > William’s Weekly Comments > Sequentiële devaluaties

Sequentiële devaluaties
Published on 21 January 2010 in William’s Weekly Comments

Ik was eerder deze week in Helsinki voor een aantal klantenpresentaties. Het was er behoorlijk koud (tien graden onder nul) met veel sneeuw die straten en parken een postkaartachtig uitzicht gaf. De sneeuw maakte ook de trip van de luchthaven naar het hotel boeiend en de stuurmanskunst van de taxichauffeur deed me inzien waarom Finland zoveel getalenteerde race- en rallypiloten heeft opgeleverd. Toen ik hem vroeg of zijn wagen met spijkerbanden was uitgerust kwam er een nors gemompel. Beschouwde hij mijn vraag als een kritiek op zijn kunnen? Wat later bleek dat hij geen woord Engels sprak wat in de verdere taxirit voor een serene stilte zorgde…

Zo’n reis is interessant omwille van de vragen van klanten (“waarom zijn jullie positief over grondstoffen?”, “zijn de Chinese groeicijfers wel te vertrouwen?”) maar ook omdat je in het vliegtuig tijd hebt om de achterstand in lectuur in te halen. Zo zijn deze week in de Financial Times enkele behoorlijk interessante artikels verschenen. Professor Paul De Grauwe van de Katholieke Universiteit Leuven maakte de vergelijking tussen de huidige toestand en de wisselkoerspolitiek in de jaren dertig: landen die toen de band met het goud het langst in stand hielden (België, Frankrijk) hadden het economisch harder te verduren dan zij (Verenigd Koninkrijk) waar de band het eerst werd verbroken. Hij trekt dit door naar de dag van vandaag met kritiek aan het adres van de ECB die minder aan kwantitatieve versoepeling heeft gedaan dan de VSA of het VK en daarmee een versteviging van de euro in de hand heeft gewerkt. Dit is dan weer slecht nieuws voor onze concurrentiekracht, a fortiori in die landen waar omwille van loonkostenontwikkelingen die concurrentiekracht extra is gedaald. Het advies luidt dan ook om via een zeer soepel monetair beleid de euro te doen verzwakken. Het conjuncturele elan dat daaruit zou resulteren zou de pijn van de budgetaire sanering, waar tal van landen voor staan, verzachten. Het is zeker iets dat men in Griekenland zou appreciëren, een land dat erin geslaagd is om zich met alle mogelijke “zonden” te beladen (grote concurrentiehandicap, omvangrijk begrotingstekort, omvangrijke overheidsschuld) maar tegelijkertijd in een monetair keurslijf zit. Martin Wolf, de eminente economische journalist van de Financial Times, breidde deze week verder op dit thema en trad Paul De Grauwe’s stelling bij. De dure euro weegt op de groei en de Eurozone zou dus een verzwakking van zijn munt moeten “organiseren”.

Interessant genoeg kwam deze week een totaal ander geluid vanuit de hoek van de Bank of England bij monde van de voorzitter Mervyn King. Die stelde dat surpluslanden (China, Duitsland) hun binnenlandse consumptie moeten opdrijven en hun handelsbalansoverschot moeten beperken door een versteviging van hun munt. Een duurdere munt maakt de invoer goedkoper en zet aan tot meer bestedingen. Die stelling is wel interessant vanuit meer dan één opzicht. Eén, het Verenigd Koninkrijk heeft een behoorlijke duw in de rug gekregen van de verzwakking (om niet te zeggen ineenstorting) van zijn munt. Twee, tegen die achtergrond, kan men zich afvragen of het een goed idee is aan te sturen op een verdere versteviging van de euro, a fortiori gezien de voorspelling van de OESO dat de binnenlandse vraag in de Eurozone slechts een geringe groei zal kennen in 2010? Drie, realistischerwijs moet men er van uitgaan dat China slechts heel geleidelijk het muntbeleid zal aanpassen om de exportsector niet te destabiliseren.

Misschien moeten we noodgedwongen aanvaarden dat het proces van “global rebalancing”, dwz van afnemende handelsbalansonevenwichten, traag zal verlopen. Merk trouwens op dat bijvoorbeeld een overhaaste Chinese reactie niet op applaus zou onthaald worden door de markten: een duurdere renminbi betekent immers tragere opbouw van internationale reserves dus tragere groei van de mondiale liquiditeit dus geringere steun voor aandelenmarkten. Misschien moeten we vanuit Europees perspectief gewoon aanvaarden dat de markt wel het werk zal doen. Een Amerikaanse centrale bank die vroeger dan de ECB de rente zal verhogen (ook al zal dit nog behoorlijk wat tijd vergen) en de toenemende divergentie binnen de eurozone in termen van economische fundamentals (groei, inflatie, begroting, overheidsschuld) zouden moeten bijdragen tot een versteviging van de dollar en een geringer vertrouwen in de euro.

De vergelijking met de jaren dertig zou dan interessant genoeg in zekere zin opgaan: sequentiële devaluaties zorgden er toen voor dat landen een economische duw in de rug kregen door de verzwakking van de munt. Dit zorgde voor meetrekkingseffecten, ook naar andere landen toe, waarna het dan weer “de beurt was” aan andere landen om hun munt te laten dalen. Vandaag gebeurt dit door marktkrachten. De verzwakking van het pond stimuleert uiteindelijk de Britse economie. Idem nadien voor de dollar en de Amerikaanse economie. Uiteindelijk zou de eurozone ook een impuls moeten krijgen van de zwakkere euro en een steviger dollar.

William De Vijlder20 januari 2010

William De Vijlder (1,137 articles)

Leave a Reply

Subscribe to our mailing list

Group Chief Economist BNP Paribas

Join us
Tweets de @DeVijlder
Popular posts
Recent Comments
Archives
BNP Paribas

© William De Vijlder - All rights reserved

Op onze website worden cookies volgens onze privacy policy ingezet. Deze helpen ons om onze website te kunnen optimaliseren. U kunt ten allen tijde het gebruik van cookies weigeren, door het aanpassen van uw instellingen.

Informatie voor de reisbranche
Language
Europe
Asia Pacific
Middle east Africa Americas
Language

Please choose Language or Country

or

Media Winter Sleeën onder de sterren

Tijdens een vrolijke rit op de rodelslee ontdekken de bezoekers de winterse bergen ook nog laat op de dag.

Wanneer de hemel al verkleurt tot een warme, rode tint en de duisternis al vanachter de bergen aan komt kruipen, nodigen de Oostenrijkse skigebieden uit tot een zwierig sneeuwavontuur: een avondje rodelen. Zo sluiten de gasten de dag op een gezellige manier af en verkennen ze tegelijkertijd het winterse landschap. Samen de koele avondwind voelen, de frisse geur van het bos opsnuiven en de eindeloze sterrenzee aan de hemel bewonderen: vooral in een groep met familie of vrienden is rodelen een vrolijk avontuur. Na de afdaling warmen de gasten zich bij de tegelkachel in een gezellige berghut en laten ze de belevenissen van die dag nog eens de revue passeren.

© Montafon Tourismus / Daniel Zangerl Montafon
Gregor Hartl Rohrmoos
© Wildkogel-Arena Neukirchen Bramberg SalzburgerLand
© SkiWelt Söll Tirol

Fsj Vrouwen Het Klassieke Gesloten Toe Pumps Dikke Hoge Hakken Slip Op Faux Suède Kleding Schoenen Maat 415 Ons Zwart

19-12-2017

In Vorarlberg is de tocht naar het rodelavontuur al een bijzonder mooie belevenis.

naar het persbericht

Rodelen op de Planai

19-12-2017

In het Steiermarkse Rohrmoos kunnen nachtvlinders rodelen combineren met gezelligheid in de berghutten.

naar het persbericht

Merrell Vrouwen Duskair Veterschoenen Bietenrood

19-12-2017

In Skiwelt Söll kun je met twee thema-rodelbanen spannende en heerlijke rodelavonturen beleven.

Fsj Vrouwen Mode Hoge Hak Stiletto Luipaard Wees Teen Pompen s Avonds Feest Schoenen Maat 415 Ons Blauw

Rodelen in de Wildkogel Arena

19-12-2017

In de Wildkogel Arena in het SalzburgerLand kunnen de gasten met volle teugen van het rodelen genieten.

Rockport 7100 Mannen Zwarte Ronde Lederen Schoenen Van De Nieuwe Eu43

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Thiebout van den Bergh Marketing - PR B2B

Media-archief Oostenrijks Toeristenburo

Beeld- en tekstmateriaal over vakantie in Oostenrijk

naar het media-archief

Oostenrijks Toeristenburo Amsterdam Postbus 17287, 1001 JG Amsterdam

Brochures bestellen/downloaden De mooiste brochures uit Oostenrijk.

Hier bestellen of downloaden

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven over trends en nieuws in Oostenrijk? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en we informeren je per mail.

Copyright beeld

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriatourism.com is het promoten van van Oostenrijk als vakantiebestemming.

Clearing Communicatie Maar dan anders…

Oh nee…? Wie ben je nu dan wel…?

Heb jij een persoonlijkheidsstoornis? Ben jij angstig voor geesten? Weet jij dat er meer is dat niemand lijkt te zien, te voelen en te weten, behalve jij?

Voor wie is dit?

Voor iedereen…

Wat doen we?

Afhankelijk van de situatie –

Wat kan het opleveren?

Klik hier voorContactof om eenAfspraakte maken.

Wat is een Entiteit?

En entiteit is een gedefinieerde energie. Een liedje en een boek zijn entiteiten. Een zaak of onderneming is een entiteit. Zo zijn er ook persoonsentiteiten, zoals jij en ik en mensen/wezens zonder lichaam die overal rondwaren en vooral in oude, drukke steden.

Entiteiten is een onderwerp waar wellicht de minste praktische scholing en informatie over beschikbaar is. Angst, mythes, leugens,ander bijgeloof, onwetendheid en misinformatie voeren de boventoon. Dit istotaal onnodig. Wat als de hele entiteiten wereld helemaal niets engs, slechts en gevaarlijks is?

Elke rondwarende entiteit is niet anders dan jij en ik. Niet belangrijker of groter en het hele begrip vergt geen bijgeloof of religie.

Omgang met entiteiten kan vandaag de dag totaal anders met de informatie die nu beschikbaar is. Fysieke enpsychologische ‘problemen’ kunnen hierdoor veranderen en ook wezens zonder fysiek lichaam kunnen gefacilliteerd worden.

Hoe weet ik dat ik met entiteiten te maken heb?

Fysieke indicaties kunnen zijn: en zelfs zijn vaak een indicatie van entiteiten, of entiteiten die om aandacht vragen.
 Er is in dat geval dus niets mis het het lichaam. Het lichaam geeft alleen informatie.

Psychologische indicaties kunnen zijn:
 , en veel andere soorten van – en zelfs maten van krankzinnigheid – hebben vaak eigenlijk te maken met entiteiten.Wat als al deze mensen niet gek zijn en simpelweg met meerdere entiteiten te maken hebben?

Klik hier omContactop te nemen of om eenSessie te boeken.

Wat zeggen anderen?

R.B. uit Zwijndrecht

D. Miller uit Aalsmeer

O.P. uit Huizen

Klik hier voorContactof om eenAfspraakte maken.

zie informatie onderaan.

Meer over...

Blijf op de hoogte

Als eerste ons laatste nieuws

Logo WPG Media SVG